Историческа кражба: Откриха 1000 компютри за криптовалута в бивше ТКЗС

12:28, 14 дек 20 / София 25 1629 Антония Руменова
Снимка: ЧЕЗ

От ЧЕЗ разкриха най-мащабната и нагла кражба на електроенергия в своята история. Екипи на дружеството и полицията са извършвали проверки за кражби на електроенергия в софийското село Хераково, заради установени аномалии на потреблението в района. Констатираното престъпление е в стопанска сграда в ТКЗС-то на селото, използвана за ферма за криптовалута. 

При проверките е открито незаконно свързване към мрежа средно напрежение. Чрез него са захранвани незаконно инсталирани трансформаторни машини, обслужвали над 1000 компютърни конфигурации, използвани за копане на криптовалута. По първоначални изчисления дружеството е претърпяло огромни загуби на електрическа енергия, равни приблизително на месечното потребление на 4250 семейства.

Все по-бързо развиващите се технологии дават възможност за бързо установяване на аномалии в потреблението на електроенергия и залавяне на кражбите в кратки срокове. За ефективната борба с нарушенията всички екипи в ЧЕЗ използват нови уреди и методологии за изчисляване на загубите по мрежата, които ги насочват към конкретни точки, в които да търсят незаконни присъединявания. Анализи се правят ежедневно, а отделът за борба с кражбите на електроенергия извършва проверки непрестанно, в работни и почивни дни, обясниха от дружеството. 

Снимка:ЧЕЗ

Екипите на ЧЕЗ Разпределение и МВР са работили цяла нощ, а намерената техника е иззета от полицията. Стартирано е досъдебно производство.

Електроразпределителните дружества са готови за зимата

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!