По един-двама глобени за липса на маска в столичния градски транспорт

11:34, 14 сеп 20 / София 25 2510 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Средно по един-двама души на ден са отнесли глоби за липса на маска в градския транспорт в София от средата на март насам, а общо над 1000 души са били предупредени, че са в нарушение. Това са резултатите от проверките на Общинска полиция и "Метрополитен" в столичния градски транспорт за шестте месеца на извънредното положение и последвалата извънредна епидемична обстановка, съобщиха за Mediapool от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).

Изискването за носене на маски в градския транспорт в София се нарушава масово не само от хора, които въобще не носят маски, но и от такива които ги носят по неправилен начин с открит нос или под брадичката. Това е може би най-постоянната задължителна противоепидемична мярка от началото на епидемията у нас, тъй като превозните средства на обществения транспорт се считат за едни от най-рисковите за заразяване с въздушно-капкови инфекции при отсъствието на предпазни средства. Причината е, че там хората са много, на гъсто и на закрито. Контролът обаче не е много строг и ефективен. Високите глоби възпират санкциониращите да ги налагат, което също насърчава нарушаването на мярката.

Снимка: БГНЕС

Глобата при неспазване на мерките е от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 1000 до 2000 лв. В общия случай за липса на маска в градския транспорт глобата би трябвало да е 300 лева, което е половин месечна минимална заплата.

Метрото в София тръгна без Борисов

От служителите на "Метрополитен" за липса на маска в метрото от март досега са съставени 141 акта и 264 предупредителни протокола. Това прави общо 339 акта за около 180 дни или 1.8 акта на ден. Т.е. глоби са отнесли по 1-2 души средно на ден. Предупрежденията, за които самите проверяващи казват, че не са ефективни, пък са общо малко над 1000 или по 5-6 на ден.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама