И забранен, „Луковмарш“ пак предизвика спор сред столичните общинари

11:15, 20 фев 20 25 2714 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Възпоменателно факелно шествие в памет на генерал Христо Луков – „Луковмарш“ за пореден път предизвика напрежение сред столичните общинари.  

От 2003 г. шествието се провежда всеки февруари в столицата. Христо Луков се смята за спорна личност в българската история, силно повлиян от националсоциализма и фашизма. Проявата на събитието започва със събиране пред НДК и шествие с факли по улиците на София, докато се стигне до ул. „Тракия“ №1, където е бил домът на Луков.

Кметът на София за трета поредна година забрани със заповед провеждането на марша. Прокуратурата поиска от съда да прекрати регистрацията на организацията, превеждала шествието.

Въпреки забраната, днес въпросът отново бе поставен в дневния ред на политическите групи в Столична община.

Прокуратурата удари сдружението, организатор на "Луковмарш"

В декларация от „Демократична България“ отчитат липса на последващи действия спрямо организаторите, разпространяващи недемократичната идеология. „Маршът се подкрепя от "Патриотите", които са коалиционни партньори на ГЕРБ на общински и национално ниво“, подчерта Методи Лалов и попита председателя на ГЕРБ Бойко Борисов - каква е позицията на управляващата партия?  

Лидерът на групата на БСП Калоян Паргов заяви, че разрастването на марша е вследствие от невъзможността на политически елити у нас и в Европа да отговорят на очакванията на гражданите. „Моля, когато се използва такова събитие, да не се препращат идеологически и политически стрелички към опонентите“, каза Паргов.

Кметът Йорданка Фандъкова призова общинските съветници да не се упражняват върху името й. „Не за първа, а за поредна година аз забранявам провеждането на шествието „Луковмарш“. И тази година е забранено с моя заповед. Аз очаквам МВР да осигури обществения ред. Това не е въпрос на смелост, а въпрос на принципи. Тези принципи се споделят от ръководството на Столична община и правителството“, коментира Фандъкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама