Йорданка Фандъкова освети дарен параклис в дома за стари хора "Надежда"

13:12, 17 фев 20 25 3117 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С водосвет беше открит параклисът „Св. Пророк Илия“ в дома за стари хора „Надежда“ в София. Той е направен със средствата на дарителя Галя, която не пожела да говори пред медиите. На освещаването присъстваха зам.-социалният министър Зорница Русинова, кметът на София Йорданка Фандъкова, зам.-кметът по социални дейности Албена Атанасова, предаде БГНЕС.

Фандъкова уточни, че четири са старческите домове, които са общински и обясни, че разширяват тази дейност като я дават за управление на неправителствени организации, какъвто е случаят и тук. Тя изрази задоволство от факта, че нито един от възрастните не се оплака от условията и грижата, а посочиха, че там е по-хубаво дори от у дома.

Столичната община беше първата, която закри домовете от стар тип. Тук се намираше един от най-тежките домове „Пенчо Славейков“, който беше закрит през 2016 г. През 2017 г. беше сключен договор с неправителствена организация „Информация и консултация“, която пое грижата за възрастните хора. Две нови услуги бяха разкрити тук като сградата беше цялостно ремонтирана. В момента продължава ремонта на ВиК-системата“, заяви тя и посочи, че общината ще продължи да разширява грижата за възрастните хора.

Фандъкова подчерта, че до момента са създали 17 услуги, като сега подготвят 9 нови и те ще бъдат финансирани с европейски средства като до края на 2021 г. те се очаква да заработят в Подгумер и Княжево. Тя коментира, че работят и по пилотен проект, в който с помощта на новите технологии обгрижват възрастни хора както в социалните домовете, така и в техните лични домакинства.

„1600 души се обгрижват всеки ден в дома си от социалния патронаж. Това също е една добра услуга, която следва да разширяваме", посочи кметът на София и увери, че полагат усилия условията във всеки дом да бъдат добри.

„Виждате, че тук наистина ситуацията е добра. Ремонтирали сме повече от домовете, които са общински. Все още имат нужда, например в дома в Горна Баня, там има нужда от саниране. Последователната работа и ясното планиране ни дават възможност да подобряваме условията", каза още тя подари на обитателите икона на Св. София и трите и дъщери.

От думите на зам.-кмета Албена Атанасова стана ясно, че тази година общината ще продължи да инвестира в социалните домове и даде пример с този в Горна баня, който предстои да бъде газифициран.

„Тази година ще бъде направена обществената поръчка и се надявам да се започне работа още тази година, както и ремонтът за саниране на останалата част на дома. За бившия дом „Асен Златаров“ ще разкрием още 5 нови социални услуги – дневен център, кухнята ще бъде дадена на НПО, в която ще се готви и нагоре ще разкрием още 4 услуги“, заяви тя и увери, че там няма да бъде изграждан старчески дом.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама