Парите за кварталите подпалихa скандал между съветниците

13:20, 06 фев 20 / Политика 25 3041 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Заседанието на Столичния общински съвет продължава трети час. Днес трябва да бъде приет бюджетът на Столична община за 2020 г. 

Междувременно граждани от Панчарево, Кокаляне и околните села излязоха на протест пред сградата на общината с искане за децентрализация на бюджета. Те са недоволни от разпределението на средствата и твърдят, че не получават нужното финансиране за районите.

снимка: Топновини

Средствата за кварталите се превърнаха в „ябълката на раздора“ в новия бюджет на общината, а схемата е позната - всички срещу Фандъкова.  

Столичните общинари гласуват бюджета

Групата на БСП в СОС няма да подкрепи предложения бюджет. „Този бюджет показва липсата на амбиция и желание да се справим с проблемите, за които говорихме толкова дълго по време на предизборната кампания“, заяви лидерът на социалистите Калоян Паргов.

Левицата ще предложи увеличение с 53 млн. в проходната част и ще заложи на децентрализация – разпределение на средствата в самите райони. Според Калоян Паргов отпуснатите за районните кметове 10 млн. лв. в новия бюджет са недостатъчни.

снимка: БГНЕС 

Според „Демократична България“ в парите за 2020 г. липсват реални приоритети. От партията смятат, че гражданите не са получили аргументи за вдигането на данъците. „Вместо да бъде инструмент за развитие, планиране и реализиране на политики, бюджетът е просто бакалска сметка, механичен сбор от прогнозни приходи и разходи, някои от които са доказано нереалистични“.  Те също изразиха мнение, че в бюджета липсват средствата за районите. Методи Лалов заяви, че местните райони получават средно по 400 хил. лв. „Извинявайте, но тази сума е смешна“, каза и добави, че ГЕРБ се опитват с една стратегия да развият дигитализацията на общината. 

снимка: БГНЕС 

Независимият кандидат Борис Бонев сравни управлението на София с това на ВиК-Перник. „Много пари потъват без да достигнат до хората, без да е ясно към кой джоб отиват“. Според него бюджетът механично повтаря цифри от предишни години и няма обособени конкретни приоритети. „Когато всичко е приоритет, нищо не е приоритет и резултатът е нула“.  Борисов Бонев смята, че на първо място трябва да е поставен градският транспорт, на второ борбата с мръсния въздух и на трето дигитално управление.

снимка: БГНЕС

Кметът Йорданка Фандъкова се защити от нападателните твърдения на опозицията и заяви, че бюджетът е много фокусиран с два големи приоритета – кварталите и екологията. Според нея опозицията твърди, че общината не е амбициозна и не насочва средства към кварталите. „Това е страхотна манипулация. Средствата на София не отиват извън пределите на Столична община“, обясни тя и отбеляза, че не приема разделението на кварталите по партийна принадлежност. „Този спор е напълно безсмислен“, допълни Фандъкова.

снимка: БГНЕС 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама