Йоана Христова: Замърсяването на въздуха зависи от метеорологичните условия

14:10, 08 дек 19 / Политика 25 3706 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За последните няколко денонощия са извършени над 60 проверки от екипи на Столичен инспекторат за нерегламентирано изгаряне на различни отпадъчни материали, както в строителни обекти, така и в търговски пунктове и автосервизи.

Това заяви зам.-кметът Йоана Христова по направление екология, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

"За последния ден няма наложени глоби и констатирани нередности. За предходните дни има съставени актове, свързани с нерегламентирано изгаряне на обработени масла за отопление", отчете Христова. 

Йоана Христова пред ТОПНОВИНИ: Нова платформа ще измерва показателите на въздуха

"Препооръчваме на гражданите да следят сайта на Столична община, който беше специално създаден, за да предоставя навременна информация за качеството на атмосферния въздух. Там, освен почасови стойности, които идват от сертифицираните автоматични станции на Изпълнителна агенция по околна среда, има и прогнози за следващите два дни. Съответно данните се предоставят от автоматичната система, разработена от НИМХ, която ни дава възможност да преценим, съобразно метеорологичните условия , очакват ли се такива, които да доведат до замърсяване с фини прахови частици. За последното денонощие над цяла Европа имаше няколко пъти такива метеорологични условия, които доведоха до задържане на фини прахови частици'', каза зам.-кметът.

Подменят старите печки на 20 000 домакинства в столицата

Тя призова гражданите в такива дни, в които има завишени нива на замърсяване, ако е възможно онези от тях, които ползват дърва и въглища, да преминат към алтернативно отопление. "В настоящия период вече имаме защитени два проекта за 20 000 домакинства по Оперативна програма “Околна среда” и по програма “Лайв”, в рамките на които ще можем да подменим старите печки на дърва и въглища, така че нека и домакинствата да бъдат активни и да кандидатстват. Нека и гражданите, които имат възможност да използват обществен транспорт и да оставят личния си автомобил, да го направят", призова Йоана Христова. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама