ЦГМ: Одит, цели и избор на ново ръководство

12:33, 02 дек 19 / Политика 25 2809 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Столичните общински съветници приеха промени в ръководството на Центъра за градска мобилност, предаде репортер на ТОПНОВИНИ. За временен изпълнителен директор е назначена Румяна Милова. Тя заменя Христиан Петров, който отскоро е общински съветник.

Около темата за избор на ново ръководство, Столичните общински съветници припомниха и одита на Сметналата палата. През 2017 г. проверка установи, че поскъпването на билета за градски транспорт не е аргументирано, а приходите от синя зона не са събирани ефективно. Одитът показа, че има нередности в управлението на ЦГМ, както и проблеми със счетоводството на градския транспорт.

Борис Бонев от „Спаси София“ смята, че примерите за лошо отношение от страна на служителите на ЦГМ към гражданите са многобройни. „Доверието на обществото към това дружество е изчерпано и всички ръководства допринесоха това да е факт. Въпреки високите приходи и субсидиите от страна на Столична община, ЦГМ не може да се справи – паркирането е проблем, общественият транспорт е хаос. Структурата на дружеството и дирекцията в Столична община не неефективна“, посочи Бонев. Според него е нужен нов независим одит на дружеството -  има ли нови проблеми и изпълняват ли се изводите на Сметната палата. Новото ръководство трябва да бъде избрано след конкурс и да има ясни и публични цели“, заяви общинският съветник.

Николай Стойнев от ГЕРБ припомни препоръките на Сметната палата и заяви, че Общинският съвет ги е взел под внимание. Според него процедурата за избор на ръководство е ясно разписана – изработване на концепция и изслушване на кандидатите. „Категорично смятам, че в следващата сесия трябва да определим комисия и да насрочим процедура за избор на членове на съвета на директорите. Всички дружества подлежат на проверки и те се правят периодично, както от Столична община, така и от Сметната палата“, поясни Стойнев. Той смята, че трябва да има проверки, защото така дружеството работи по правилата и спазва законодателството. Стойнев обяви, че в одита на Сметната палата е имало само препоръки, а не нарушения.

Методи Лалов от "Демократична България" подкрепи казаното от Борис Бонев. Според него обаче подобно изказване трябва да се прави по процедура, а не когато му хрумне. Лалов призова съветниците да спазват процедурите.

Председателят на транспортната комисия Карлос Контрера помоли колегите си да се включат в дебата в комисиите, когато числата и данните са пред тях, защото репликите в зала правят само внушения. По думите му одит на Сметната палата се прави всяка година и сега ще последва анализ какво е изпълнено и какво не, "но в никакъв случай това не трябва да се превръща в колосална драма", смята Контрера.

Лидерът на групата на БСП Калоян Паргов заяви, че всички членове на Управителния съвет на общинско-търговските дружества трябва да се избират след конкурс. Той припомни, че одита над дружеството е вследствие на активността на БСП в Народното събрание.

Процедурата по избора на ново ръководство на ЦГМ отнема между 1 и 3 месеца. Избирането на нов състав на съвета на директорите се налага заради изтичащия му мандат. Нов съвет на директорите предстои да бъде избран и за останалите общински дружества.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама