Проф. Герджиков: СУ запазва позициите си в световните рейтингови класации на университетитe

12:42, 25 ное 19 25 2083 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Университетът продължава да бъде на първо място в най-много професионални направления в Националната рейтингова система на висшите училища. През последните 4 години получихме нова институционална акредитация с оценка 9.61''.

Това заяви ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков по повод патронния празник, след като поднесе цветя пред паметника на покровителя, съобщи БГНЕС.

Софийският университет отбелязва патронния си празник

На тържеството по случай празника, ректорът обяви още, че университетът запазва позициите си в световните рейтингови класации на университетите.

"Той е единственият български университет в първите 1000 в световните класации. Това означава, че СУ е в първите 4% на световните университети, а в някои направления в първите 2%", посочи той.

Герджиков обяви, че продължават да разкриват нови специалности, както и да осъвременяват съществуващите програми и учебни планове.

„СУ предлага образование в 119 бакалавърски специалности и над 400 магистърски програми. Броят на студентите в СУ е над 20 600 като 1115 са чуждестранни студенти“, посочи още ректорът и подчерта, че университетът предлага най-големия брой докторски програми – 184 акредитирани програми, а 5 нови са в процедура.

Проф. Анастас Герджиков бе преизбран за ректор на Софийския университет

''Редицата успехи, които постига висшето училище се дължат на 1600 преподаватели-изследователи, много от които са носители на Националните награди за наука „Питагор“ и редица международни'', коментира проф. Герджиков.

Той посочи още, че вече е стабилизирано и финансовото положение на СУ и обърна внимание върху новите предизвикателства, пред които времето ни изправя.

„Технологичната революция променя света около нас по-бързо от всеки друг период в историята. Непредвидимо е какво ще е бъдещето на професиите, къде изкуственият интелект ще измести човека и къде не и кои са качествата, които един завършил специалист трябва да има, за да може да сменя професии и да учи цял живот. Независимо каква специалност изучават, нашите студенти трябва да се научат да бъдат креативни и отговорни хора с оригинално творческо мислене“, заяви той.

Проф. Герджиков допълни, че предстои откриване на трети център, свързан с изкуствения интелект, но настоя усилията за развитието на естествения интелект да не спират.

Зам.-председателят на парламента Кристиян Вигенин коментира, че университетът изгражда високообразована българска интелигенция, която е морален и културен коректив и осигурява образование на световно ниво.

„Университетът е възпитал кадри, без които е немислима българската държавност, както и международното признание на родината ни“, заяви той и подчерта, че и днес университетът продължава да върши работата си на високо ниво.

Вицепремиерът Марияна Николова поздрави ръководството на университета и студентите от нейно име и от името на премиера Бойко Борисов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама