Софийският университет отбелязва патронния си празник

07:20, 25 ное 19 25 2034 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес Софийският университет „Св. Климент Охридски” ще отбележи своя патронен празник с академично тържество.

Празникът ще започне в 8.50 часа в академичния параклис „Св. Климент Охридски” в Богословския факултет на университета, където Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан ще отслужи Света Божествена литургия.

Честваме Свети Климент Охридски

След службата литийно шествие ще се отправи към паметника на свети Климент Охридски. Там Академичният съвет, начело с ректора проф. Анастас Герджиков, ще поднесе венец пред паметника. Веднага след това академичното тържество по повод празника ще се проведе в Аулата на Ректората.

Гости на академичната общност ще бъдат заместник-председателят на Народното събрание Кристиян Вигенин и заместник министър-председателят Марияна Николова.

Ректорът проф. Герджиков ще поздрави академичната общност по повод празника. Преподавателят в катедра „Български език“ във Факултета по славянски филологии проф. д-р Петя Осенова ще произнесе академично слово на тема: "Езикът в ерата на дигиталните технологии и изкуствения интелект".

Тържеството ще продължи с връчване на дипломите на новоизбраните професори за периода от 25 ноември 2018 г. до 25 ноември 2019 година.

В рамките на церемонията ще бъде връчена наградата на Столичната община за най-добър млад учен на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2019 г. Ще бъдат връчени и годишните награди на Алма матер за учебната 2018/2019 г. по повод патронния празник на Софийския университет.

Годишната стипендия на името на братя Евлоги и Христо Георгиеви ще отиде за студент от Карлово, годишната стипендия на името на Надежда Дженева ще получи студент от профил „Радио“ на Факултета по журналистика и масова комуникация. Ще бъдат връчени и още редица стипендии.

Академичното тържество ще завърши с кратка музикална програма на Университетския хор за старинна музика с диригент Красимира Цуцуманова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама