Повдигнаха обвинения на четирима от групата за лихварство в кв. „Христо Ботев“

16:21, 03 сеп 19 / Крими 25 1239 Topnovini
1

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на четири лица от столичния квартал „Христо Ботев“ за участие в организирана престъпна група за лихварство, изнудване и разпространение на наркотици на територията на София, съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура.

Те бяха задържани на 2 септември 2019 г. при мащабни съвместни действия на Специализираната прокуратура и ГДБОП. Според събраните доказателства групата е действала от началото на 2016 г.

Петима задържани за лихварство при акцията в кв. "Христо Ботев" в София

Предоставяла е парични заеми срещу високи лихви, като в случай на ненавременно погасяване на задължението, лихвите са били умножавани. Онези длъжници, за които връщането на заема е ставало непосилно, са били заплашвани (в т.ч. техните семейства) и физически малтретирани. Установени са длъжници, на които участници в групата са нанесли средни и леки телесни повреди. Един от тях е бил бит с метална палка и удрян с бетонен бордюр.

Събрани са доказателства, че участниците в групата са разпространявали наркотици в различни райони на столицата.

Жертва на организираната престъпна група: Казали са, че ще ми отрежат главата и ще я закарат на майка ми на табла

Специализираната прокуратура ще поиска от Специализирания наказателен съд определяне на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за двама от участниците в групата. Двамата са братя, като по-възрастният от тях е ръководел на престъпната структура.

На друг участник в групата е определена мярка за неотклонение „Подписка“, а четвъртият (който е син на ръководителя на групата) за момента е без мярка за неотклонение.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани