Авторът на скулптурата на Борисов: Махнах я, защото нищо в София не стои дълго

15:55, 01 апр 19 25 1244 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Желаех да въведа естетика, свързана с тоталитарност – така скулпторът Андрей Врабчев обясни идеята си да постави на столичния пл. „Гарибалди” двуметрова статуя на премиера Бойко Борисов със светещи очи.

Само няколко часа след като постави творбата си на „Гарибалди“, Врабчев сам я е демонтирал. Причината – нищо в София не стои дълго. Може би това оправдава девиза на София „Расте, но не старее“, обясни скулпторът пред bTV Radio.

Паметник на Бойко Борисов се появи на „Гарибалди“

„Ние сме вторачено общество в историята, но като че ли не си даваме сметка, че това, което правим днес, е утрешната история”, коментира той. Авторът обаче подчерта, че изкуството не цели да дава отговори, а да даде повод за размисъл.

Монументът има вградена тонколона, от която се чуват различни реплики – „Аз съм прост и вие сте прости“, например. В едната ръка на Борисов има ножица, а в другата държи три книги, на едната от които пише БКП. Другата книга трябваше да е „Винету“, но нямаше как да го изпиша, обясни още Врабчев. Ножицата е препратка към откриването на различни обекти.

Паметникът до голяма степен е реплика на паметника на Ленин, който съществуваше в София, но е малко видоизменен, допълни авторът.

Премиерът Бойко Борисов сподели в личния си профил във Facebook новина за паметника. По този повод скулпторът казва, че това е добра реакция.

Предстои монументът да бъде изложен и на различни места в България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама