Архитект за паметника на пл. "Гарибалди": Общината взе по-лесното решение

08:50, 29 мар 19 25 1567 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След острата обществена стена, както и последвалите шеги в социалните мрежи, махат „водната стена” на площад "Гарибалди". Монолитът предизвика полемика и в Столична община и кметът на София Йорданка Фандъкова разпореди да бъде премахнат.

Тя заяви, че той е прекалено голям за малък площад като "Гарибалди" и затова е взела това реше. Според нея „водната стена” не се вписва в пространството. Кметът каза още, че подобре е да се сложи в сградата на УАСГ, за да напомня на бъдещите архитекти и проектанти за отговорността, която носят.

Според архитект Павел Попов, който е преподавател в УАСГ, добър или лош, паметникът не трябва да бъде премахнат.

„След като е взето решение и то е мотивирано, немотивирано е да се даде заден ход. Трябва обществото да бъде убедено, че това е един хубав паметник и да бъде измислено как водата да не замръзва през зимата”, коментира Попов пред bTV. По думите му, вместо това общината е взела по-лесното решение, а именно да го премахне.

„Основната цел е изпълнена – парите са похарчени. Дори още пари ще се похарчат за махането му”, допълни архитектът.

Общинският съветник Димитър Антов заяви, че според него монолитът на „Гарибалди” струва около 10-12 000 лв. По данни на кмета на район „Средец” обаче той струва повече от 24 000 лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама