Минералната баня в Банкя ще отвори отново догодина

18:26, 13 фев 19 25 858 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Минералната баня в Банкя ще заработи отново в средата на следващата година - 19 години след затварянето й. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери реконструкцията на сградата.

Банята е открита през 1911 г., проектирана е от мюнхенския проф. Хохедер и носи името Царската баня. Банята беше прехвърлена на общината през 2011 г.

Къпалнята ще бъде възстановена в оригиналния й вид, а кметът на Банкя Рангел Марков трябва да изготви модел на управление.

„Не искам да приключим целия обект и да сложим ключа и след това само да се любуваме отвън. В края на краищата, трябва да може да се самоиздържа този обект и независимо дали ще се търси външен мениджмънт, или ще се управлява от общинска структура. Това е една наистина важна кауза, не само за Банкя, но и за София и България, защото е наистина много красива баня с богата история“, каза Фандъкова.

В момента се изпълняват дейностите по възстановяване на покрива, прави се конструктивно укрепване на сградата и е започнала реставрацията на архитектурни елементи – ще бъдат възстановени царските вани, съблекалните и настилките, които са керамика от началото на миналия век, съобщи Фандъкова.

Градоначалникът припомни, че заедно с тази сграда общината е поискала и получила от държавата стопанисването и баните в „Овча Купел“ и „Горна Баня“.

„Все още не са вписани и не сме встъпили реално в собственост, но имаме защитен проект за реставрация на банята в „Овча Купел“ и превръщането й в научен център, за използване на минералната вода за спа процедури“, обясни Фандъкова.

Относно банята в „Горна Баня“ от общината търсят все още финансиране. „Кандидатствахме и не спечелихме проекта, но обжалваме в съда и се надявам да се случи. През това време имаме възможност изготвим проекти за бъдещето на трите знакови бани. Те не бяха наша собственост, но ние като отговорни управленци ги поискахме, за да ги възстановим“, каза столичният кмет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама