Отново замърсен въздух в София

07:30, 05 дек 18 / Общество Сподели в: 25 351 Topnovini Автор: Topnovini
1

Замърсен въздух с високо съдържание на фини прахови частици се отчита и тази сутрин в София. 7 пъти над нормата е нивото им в квартал „Надежда”, сочат данните на Индекса на качеството на въздуха. 6 пъти над нормата от 50 микрограма е замърсяването в „Младост”, а между 3 и 4 пъти – в кварталите „Хиподрума” и „Дружба”. Според прогнозата на сайта на Столичната община днес замърсяване не се очаква. 

Протест заради мръсния въздух ще има днес в София. Недоволните искат да се занижат условията, при които да важи т.нар. „зелен билет“, на стойност 1 лев за цялата мрежа на Градския транспорт.

В дните с много замърсен въздух, пък протестът ще поиска общественият превоз да е безплатен. Настоява се и за ограничения за ползването на автомобили, както и за спиране на енергийни помощи под формата на твърдо гориво.

Вчера над 40 000 граждани са използвали зелен билет, което е два пъти над дневната норма. Ако замърсяването на въздуха продължи, има готовност зелени билети да бъдат продавани и през следващите дни.

Екипи на Столичния инспекторат извършиха във вторник проверки на 38 автосервиза, пунктове за вторични суровини и строителни обекти, на които са съставени предписания. Проверките ще продължават, включително и с такива за нерегламентирано горене на отпадъци в кварталите, за които има сигнали, съобщи кметът на софия Йорданка Фандъкова.

В сряда остава в сила възможността за паркиране на автомобили в крайна дясна лента на 4 от големите булеварди, които се намират до големи спирки на градския транспорт. Това са бул. „Александър Малинов“ при метростанция „А. Т. Балан“ и „Бизнес парка, при метростанция „Дружба“ на бул. „Цветан Лазаров“ и бул. „Кръстьо Пастухов“, на бул. „Ботевградско шосе“ при спирката на трамвай №22 и на бул. „Царица Йоана“ при метростанция „Люлин“.

Пет пъти над нормата замърсяване на въздуха с фини прахови частици беше регистрирано на три места в страната. Това са столичните комплекси „Младост“, „Надежда“ и „Хиподрума“. В столичния квартал "Павлово", както и в пловдивския район "Тракия" замърсяването на въздуха във вторник беше 4 пъти над нормата, а в Шумен и Горна Оряховица - 3 пъти.

Основни причини за замърсяването са битовото отопление и автомобилният трафик, освен това неблагоприятните метеорологични условия като мъгла и температурна инверсия. При тези две условия атмосферните замърсители се задържат на едно място, натрупват се и затова се превишава нормата на фини прахови частици.

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани