Отново замърсен въздух в София

07:30, 05 дек 18 25 1318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Замърсен въздух с високо съдържание на фини прахови частици се отчита и тази сутрин в София. 7 пъти над нормата е нивото им в квартал „Надежда”, сочат данните на Индекса на качеството на въздуха. 6 пъти над нормата от 50 микрограма е замърсяването в „Младост”, а между 3 и 4 пъти – в кварталите „Хиподрума” и „Дружба”. Според прогнозата на сайта на Столичната община днес замърсяване не се очаква. 

Протест заради мръсния въздух ще има днес в София. Недоволните искат да се занижат условията, при които да важи т.нар. „зелен билет“, на стойност 1 лев за цялата мрежа на Градския транспорт.

В дните с много замърсен въздух, пък протестът ще поиска общественият превоз да е безплатен. Настоява се и за ограничения за ползването на автомобили, както и за спиране на енергийни помощи под формата на твърдо гориво.

Вчера над 40 000 граждани са използвали зелен билет, което е два пъти над дневната норма. Ако замърсяването на въздуха продължи, има готовност зелени билети да бъдат продавани и през следващите дни.

Екипи на Столичния инспекторат извършиха във вторник проверки на 38 автосервиза, пунктове за вторични суровини и строителни обекти, на които са съставени предписания. Проверките ще продължават, включително и с такива за нерегламентирано горене на отпадъци в кварталите, за които има сигнали, съобщи кметът на софия Йорданка Фандъкова.

В сряда остава в сила възможността за паркиране на автомобили в крайна дясна лента на 4 от големите булеварди, които се намират до големи спирки на градския транспорт. Това са бул. „Александър Малинов“ при метростанция „А. Т. Балан“ и „Бизнес парка, при метростанция „Дружба“ на бул. „Цветан Лазаров“ и бул. „Кръстьо Пастухов“, на бул. „Ботевградско шосе“ при спирката на трамвай №22 и на бул. „Царица Йоана“ при метростанция „Люлин“.

Пет пъти над нормата замърсяване на въздуха с фини прахови частици беше регистрирано на три места в страната. Това са столичните комплекси „Младост“, „Надежда“ и „Хиподрума“. В столичния квартал "Павлово", както и в пловдивския район "Тракия" замърсяването на въздуха във вторник беше 4 пъти над нормата, а в Шумен и Горна Оряховица - 3 пъти.

Основни причини за замърсяването са битовото отопление и автомобилният трафик, освен това неблагоприятните метеорологични условия като мъгла и температурна инверсия. При тези две условия атмосферните замърсители се задържат на едно място, натрупват се и затова се превишава нормата на фини прахови частици.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама