Агенцията по околната среда: Пет пъти над нормата е замърсяването в София

12:26, 03 дек 18 25 1496 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Опасно мръсен въздух дишат софиянци днес. Кметът Йорданка Фандъкова призова столичани да оставят личите си автомобили и да ползват градския транспорт. Започнаха и извънредни проверки за нерегламентирано горене на отпадъци.

Според Валери Серафимов от Изпълнителната агенция по околната среда към 12.00 часа стойностите са пет пъти над допустимата норма, която е за 24 часа. Измерват се всички показатели, които са регламентирани с европейското и българското законодателство - като серен диоксид, азотен диоксид, въглероден оксид, фини прахови частици, бензен, съобщи БНТ.

През последните два дни най-високо съдържание на ФПЧ е отчетено в "Хиподрума" и "Надежда", заяви Серафимов.

Най-големите атмосферни замърсители през зимния сезон са отоплението на битови, твърди и течни горива и автомобилният транспорт. Но днес има и много лоши неблагоприятни метеорологични условия.

От Столичната община съобщиха, че са готови да предприемат српешни мерки за да ограничат замърсяването на въздуха с ФПЧ.

"Във връзка с тези реализирани към момента превишения днес и на сайта на СО, мерките са свързани основно с извънредни проверки на автосервизи и на пунктове за вторични суровини, за да може да се провери с какво те се отопляват и разбира се призиви към гражданите. Ако и днес имаме на поне две станции над 200 микрограма на кубичен метър в рамките на 24 ч. има вероятност утре да бъде въведен "зелен билет" или да се ограничат различни карета, или да се въведат буферни паркинги, или всички мерки заедно да бъдат направени", съобщи Йоана Христова - зам.-кмет по екология.

От днес всички буферни паркинги на територията на София работят безплатно, съобщиха от Столична община. Готви се въвеждане на "Зелен билет", който е на цена 1 лв.

Една от причините за мъглата в София е температурната инверсия. "Още през нощта срещу сряда и най-вече в сряда, когато ще се усили западния и северозапдания вятър ще се възстанови нормалната стратификация на атмосферата и мъглите ще се вдигнат. При инверсии времето в планините е слънчево, хубаво, по-топло, отколкото в равнините, където има мъгла и обикновено е по-студено", съобщи Христо Христов - Национален институт по метеорология и хидрология.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама