Борисов: Балканите да станат регион на стартъп хъбове в IТ сектора

12:14, 15 ное 18 25 2061 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Балканите години наред бяха наричани барутен регион, първенци по фалшифициране на карти. Това показва, че има огромен потенциал", заяви премиерът Бойко Борисов на четвъртото издание на срещата Startup Europe Summit в София, съобщи БГНЕС.

"Това, което предлагаме, е да впрегнем тези умения в градивни цели. По света има хора, които с по-малки цели и умения, направиха успешни компании и милиарди приходи. Затова, предлагам Балканите с общи усилия на всички страни да стане регион на стартъп хъбове в IТ сектора", апелира премиерът пред участниците.

Във facebook профила си Борисов допълни: "С моите балкански колеги предлагаме да впрегнем потенциала, заложен в ДНК-то на младите хора от Балканите за нещо градивно. Стартиращи компании могат да предложат решения, за да ги направят богати, от една страна, и да подпомогнат целия обществен живот. Имаме амбиция Балканите да се превърнат в център на иновационни хъбовe, а и на цифровизацията като цяло, а нашата роля в този процес е да дадем политическа подкрепа това да се случи".

"За първи път в София събираме над 500 души на стартъп компании. Това е едно от най-важните събития в IТ сектора. Във всяка една от страните в региона има млади хора, които са бъдещето на цифровата икономика". Това заяви еврокомисарят по цифровата икономика Мария Габриел.

"Пред света ние от Източна Европа излъчваме силно послание, че стартиращите предприятия са в основата на прогреса и на своето време. Ако през XIX век са железниците, XX век - радиото и телевизия, то XXI век е на Startup иновативните компании. В тяхното ДНК е смелостта", подчерта Габриел.

Тя открои още, че до края на тази година или най-късно следващата година трябва да приключи процесът по завършване на единния европейския цифров пазар.

Еврокомисарят отбеляза, че са налични инвестиции за финансиране на стартиращи предприятия. В края на 2018г. стартиращите компании ще получат нова покана за 8 млн. евро в подкрепа на развитието на иновационни хъбове.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че над 40 000 души работят в IТ сектора в София. Бизнесът формира 5.7% от икономиката на града. "Благодарение на младите предприемачи градът се нарежда в Топ 10 на източноевропейските региони на бъдещето", заяви Фандъкова.

„Уважаеми млади предприемачи, днес светът е ваш, градът е ваш, по-бърза промяна за нашите градове. Смятам, че иновативните хора са нашият капитал на града“, обърна се кметът към аудиторията.

Като добри иновативни идеи, разработени от стартиращи компании, Фандъкова посочи пускането на проект за 120 контейнера с датчици, ново безплатно приложение за паркиране, както и закупуване на билет за метрото през смартфон.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама