КПКОНПИ проверява горското в Шумен по разследване на "Сега"

13:08, 16 сеп 20 / Политика 25 7992 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) започна проверка за конфликт на интереси след разследване на "Сега", от което става ясно, че председателят на управителния съвет на „Североизточно държавно предприятие“ в Шумен е дал голям паричен заем на фирма, която спечели търг за продажба на апетитен имот на териториалното поделение на горското - ловно стопанство "Паламара".

В имуществената декларация за 2019 г. на Бейзат Яхя е отбелязана сумата 162 800 лв., която фирмата "Еколес Венец" ЕООД му дължи на основание договор за паричен заем. Това е дружеството, което придоби от "Паламара" парцел от 12 дка, върху който са построени три масивни сгради с обща площ 842 кв. м., за едва 83 200 лв. без ДДС. Решението за провеждане на търг за продажба на въпросния имот обаче е взето от управителния съвет на СИДП-Шумен, в който член е именно Яхя.

Кметът на Шумен репресира и заплашва членовете на ГЕРБ, които искат да напуснат партията

Шефът в горското в Шумен - Яхя, и собственикът на "Еколес Венец" Бейзат Феим са функционирени на ДПС в региона. Освен това има редица съмнения, които витаят около търга за продажбата на големия имот в с. Венец. На първо място, оценителят Симеон Бънков, който определи първоначална цена на парцела от 81 300 лв., е пряко свързан с Бейзат Яхя. И двамата са в управата на сдружението "Ловно-рибарско дружество "Паламара". В организацията е и синът на Яхя - Илтер Бейзатов Садъков.

Освен това печелившата фирма "Еколес Венец" владее въпросния имот от 5 години преди да го купи на търга през май. През 2015 г. тя сключва 10-годишен договор за наем с ловно стопанство "Паламара" за същия терен със сградите в с. "Венец". Дружеството също така многократно печели търгове на горското в Шумен за добив на дървесина. Любипитно е още, че "Еколес Венец" първоначално е регистрирана в жилище в блок на ул. "Кирил и Методий" в с. Венец, като в същата сграда е регистрирана и фирмата на сина на Яхя - "Ил Бе Са" ЕООД.

Справка в имуществената декларация на Бейзат Яхя показва още, че и друга фирма, както и физическо лице му дължат солидна сума. Става дума за дружеството "Б-НАС" ЕООД се притежава от Назиф Ахмед Сейфула, дългогодишен член на ДПС. Ловно стопанство "Паламара" сключва 15-годишен договор за наем на 321 кв. м помещение в с. Венец, собственост именно на тази фирма. Неотдавна шефът в горското Бейзат Яхя продава на "Б-НАС" пристройка в същата сграда, която "Паламара" наема.  Дружеството "Б-НАС" дължи на Бейзат Яхя 45 700 лв., а Назиф Сейфула лично му дължи 107 000 лв., пише в имуществената декларация.

 

ЛЮБИМО МЯСТО НА ВЛАСТТА

Ловното стопанство "Паламара" и местната община са любимо място за отдих на премиера Бойко Борисов

Наскоро в социалните мрежи бе разпространена информация, че Борисов е почивал в ловния парк, стопанисван от Валентин Златев, докато е бил на обиколка в Североизточна България, за да инспектира строителството на магистрала "Хемус". Очевидец твърди, че на 24 и 25 април премиерът, придружаван от охрана на НСО, е отсядал в "Паламара", където е бил домакинстван от Бейзат Яхя. На въпрос от "Сега" дали това отговаря на истината, Борисов отговори единствено: "Не. Отдавна не ловувам". От СДП-Шумен не пожалаха да кажат дали премиерът е посещавал хижите.

През годините обаче премиерът е показал, че ловният парк и с. Венец не са му чужди. През 2014 г. беше заснет по време на събор с конни надбягвания и народни борби в селото да седи до настоящия шеф в Горското Бейзат Яхя и бизнесмена Валентин Златев. Поводът за събитието тогава беше обрязването на двамата внуци на Яхя.

През 2013 г. пък избухна скандал, след като стана ясно, че военни хеликоптери на няколко пъти са били използвани като въздушни таксита за представители на Министерския съвет. Според справката на военните на 15, 17 и 18 септември 2011 г. хеликоптерите са извършили три полета до района на Шумен. Крайната точка е била държавното ловно стопанство "Паламара".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама