Наполовина празен язовир и в Шумен

17:47, 27 дек 19 25 3171 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Наполовина празен язовир и множество течове по довеждащия водопровод на Шумен. Така градът с най-скъпата досега вода посреща Нова година, съобщи БГНЕС.

За множество течове, които спомагат за по-бързото изпразване на язовир Тича, сигнализират местни. Водоемът захранва както Шумен и Велики Преслав, така и съседния областен център Търговище.

Удължават бедственото положение в Перник

„Около 30 шахти ли е имало, колко е имало на язовира? Сами си направете сметка, ако е текло с години, какви загуби са претърпени”, алармира Боян Ганчев, който често дежури срещу бракониери на язовир Тича. Именно той забелязва, че нивото започва да спада бързо, започнал да търси къде изчезва водата и стигнал на шахтите на ВиК.

Мъжът подава сигнали на 112 за откритите течове. От ВиК-Шумен отговориха, че знаят за 3 от авариите.

Отстранявали сме ги частично под налягане – колкото можем сме спрели течовете, но по-добър ремонт може да се случи единствено и само при спиране на водата и източване на водопровода”, заяви Иван Иванов, началник район Велики Преслав - ВиК-Шумен.

Местят проблемния водопровод от пернишкия завод „Стомана“

„При всички случаи трябва да се отстранят течовете, независимо какво е нивото на Тича. Тъй като тия загуби, мисля, че влизат и в сметките на хората”, заяви Боян Ганчев.

Иван Иванов е категоричен, че загубите на вода няма как да доведат до режим.

Борисов тръгна по следите на загубената вода в Перник

От ВиК-Шумен предвиждат отстраняването на проблемите да се случи през първата половина на януари. А заради източването на системата вероятно Шумен ще остане поне за ден без вода.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама