Събирачи на трюфели се събраха на протест заради забраната за свободно придвижване в горите

15:10, 07 авг 19 25 2965 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Събирачи на трюфели от цяла Североизточна България се събраха в Добрич, за да се обединят около искане, свързано със забраната за свободно придвижване в горите заради мерките срещу разпространението на африканската чума по свинете, съобщава „Фокус“.

Събирачи на трюфели на протест в Добрич

Според хората забраната е незаконосъобразна и ограничава правото им на труд.

„Ние търсачите на трюфели заявяваме, че не сме съгласни с приетите мерки за защита от африканска чума по следните причини: прасетата към момента не са в горите, а са в селскостопанските култури, а в наша подкрепа има много становища на експерти относно начина на разпространение на болестта. Предвид усложнената епизоотична обстановка сме съгласни да спазваме единствено обособената инфектирана зона около огнище 3 км. Извън нея бихме били в полза в борба срещу АЧС като се задължаваме при намиране на умряло прасе да алармираме съответните компетентни органи“.

Това заявиха протестиращите от Балчик, Генерал Тошево, Варна, Русе, Дулово, Разград, Шумен и други населени места. 

Министър Танева забрани лова в районите с африканска чума по дивите прасета

Според протестиращите граждани не е нормално заради мерки, които не е сигурно дали ще бъдат нужни и адекватни, да се обричат на глад над 20 000 семейства в страната, чийто поминък е събирането на трюфели.

Гражданите се заканиха, че ако от страна на държавата не бъдат взети адекватни мерки, те ще бъдат принудени да алармират всички международни институции и ще се премине към ефективни протестни действия, защото считат, че са накърнени техните конституционни права. 

Ловци поискаха забрана на достъпа на събирачите на трюфели в горите, били разнасяли африканска чума

В следобедните часове на днешния ден е предвидена среща разговор между представители на събралите се граждани с областния управител на Добрич Красимир Кирилов. Тогава ще му бъде връчена и протестна нота със заявената позиция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама