Министър Танева забрани лова в районите с африканска чума по дивите прасета

21:10, 05 авг 19 / Политика 25 1554 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С нова заповед от днес земеделският министър Десислава Танева забранява лова в инфектираните от африканска чума по свинете райони, съобщава БНР. 

Десислава Танева: Благодарна съм на всички, които се вслушаха в органите относно риска от АЧС

Инфектираните зони са не помалко от 200 кв. км около официално обявените случаи на чума при дива свиня. Въвежда се и режим на лов след изтичане на периода на ограничен достъп, който е не по-малко от 2 месеца след констатирането на случая - за индивидуален лов и 6 месеца - за групов лов.

Остава в сила и обещаното възнаграждение от 150 лв. за хора, подали сигнал за труп на диво прасе в инфектираните зони и 50 лв. за отстрел на дива свиня извън тях.

В сила продължава да бъде и забраната за достъп до ловностопанските територии на берачи на билки, гъби и трюфели.

Заради африканската чума по свинете в община Свищов от днес до 11 август е обявено бедствено положение. В ликвидирането на животните в свинекомплекса в село Българско Сливово се включва и личният състав на военното поделение в Белене.

В няколко други области на страната също започнаха проверки дали животните в личните стопанства са умъртвявани. Близо 100 населени места се проверяват в Сливенска област, а недоволни от изискването за унищожаване на домашните прасета продължават четвърти ден да блокират главния път Сливен-Ямбол при село Крушаре.

Близо до военното летище в Добрич беше открито нерегламентирано стопанство с около 150 прасета. На собственика е даден срок от 48 часа да умъртви животните.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама