Навършват се три години от трагедията в Хитрино

06:40, 10 дек 19 / Общество 25 2679 Topnovini
1
2
3
4

Днес се навършват три години от взрива на цистерни с газ в Хитрино.

В ранните часове на 10 декември 2016 година след дерайлиране и взрив на товарен влак, превозващ цистерни с пропан-бутан и пропилен, седем души загинаха, а 29 бяха ранени. Разрушени бяха десетки сгради и се наложи евакуация на населеното място заради опасност от обгазяване.

Имотите на гражданите или по-точно техните останки се охраняваха от жандармерията. Хората останали без дом получиха на първо време еднократна финансова помощ в размер на 325 лева.

Според ескпертите, изготвили експертиза по делото, възпламеняването е възникнало между 3 и 5 минути след дерайлирането на композицията. Според изчисленията, през 80-сантиметров отвор в едната цистерна са изтекли 45 тона пропилен за 39 секунди.

В хода на заседанията по делото "Хитрино" стана ясно, че контактната мрежа не е причина за въпламеняването на изтеклия газ. Другият извод, който правят експертите е, че източникът на запалването е горяща печка близо до железопътните линии. Защитата поиска експертизата да не се приема, защото не се основава на обективни данни, но съдът отхвърли иска.

Като обвиняеми са привлечени машинистите на влака, тъй като има данни, че са влезли с прекалено висока скорост в Хитрино и така са предизвикали дерайлиране на цистерните. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани