Шест пловдивски села излязоха на протест срещу кариерите над Белащица

16:15, 06 сеп 19 25 3994 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жители от шест пловдивски села блокираха за около половин час движението по Околовръстното шосе на Пловдив. Протестът е срещу кариерите за добив на инертни материали над село Белащица, предаде БНР.

Протестиращите издигнаха плакати: "Стоп на старите и не на новите кариери", "Кариерата вече е в дробовете ни. Не я искаме", "Запазете здравето на децата ни".

Бунт в Пловдив заради кариера за добив на инертни материали

"Категорично настояваме да се прекрати концесията, да не се подновява, защото планината видимо изчезва. Нашите деца заслужават по-добър въздух, по-добри условия на живот", поискаха протестиращите за пети пореден път и настояха "най-вече за чист въздух".

"Къщите са ни разбити вече, напукани. Прахолякът е страшно много. Децата вече са с респираторни заболявания", оплакаха се те.

Пеша, на велосипеди и с коли с развети национални знамена, хора от Белащица, Браниполе, Гълъбово, Марково, Руен, Брестник, Куклен и Пловдив изминаха пет километра от центъра на Белащица до околовръстното шосе.

РИОСВ - Пловдив обжалва решението на районния съд за отмяна на наказание на кариерата в Белащица

Блокиращите бяха подкрепени и от около 50 рокери от цяла България.

В Белащица днес стартира и подписка, чиято цел обясни Лидия Гимишева: "Да не се удължава срокът на концесията, да не се разрешава нова площ за добив и моментално започване на рекултивация на засегнатата площ. Ще уведомим всички институции, че от понеделник преминаваме в стачна готовност, безсрочна, до решаване на нашите проблеми".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама