Археолози откриха древен надпис с култ към бог Дионис в Пловдив

11:08, 21 юли 19 25 1282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нова мащабна за историята на страната ни находка откриха пловдивските археолози, които проучват Епископската базилика на Древен Филипопол. Става въпрос за каменна плоча от 255-а година, с внушителни размери и надпис, свързан с култа към бог Дионис, предаде БНТ.

Специалистите вече са разчели древния надпис. Той е на старогръцки. В него 45 последователи на бог Дионис благодарят за оцеляването си след готското нашествие през 251 година и почти пълното унищожение на Пловдив. С възхвала споменават и военните императори от този период - Валериан и Галиен.

Започнаха разкопките за новия сезон на късноантичната и ранносредновековна крепост в Балчик

Тези хора издигат този паметник като един символ на своята надежда за добро бъдеще и възстановяване, каза епиграфът Николай Шаранков.

Находката затвърждава тезата на археолозите, че под огромния християнски храм е имало езическо светилище.

Археолози откриха античен гроб до храм-паметника „Александър Невски“

Храм на императорския култ. Текстът гласи, че това е в чест на двамата императори, на Римския сенат, на Филипопол, на народното събрание на Филипопол. Един толкова важен и значителен надпис не може да бъде на случайно място. Той не е случайно попаднал тук, защото ние го изчислихме, той е някъде към тон и 400 килограма, заяви археологът Жени Танкова.

Археолозите очакват след реставрацията плочата да бъде експонирана на видно място, тъй като е от изключителна важност за предисторията на базиликата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама