Започнаха разкопките за новия сезон на късноантичната и ранносредновековна крепост в Балчик

14:50, 17 юли 19 / Общество 25 250 Topnovini
1

Започнаха разкопките през новия археологически сезон на късноантичната и ранносредновековна крепост в Балчик, която е паметник на културата, съобщи директорът на Историческия музей в крайморския град Радостина Енчева, предаде БТА.

Третокурсници по специалността "Археология" в Софийския университет "Свети Климент Охридски" ще продължат проучванията в зоната до западната порта на крепостта като се очаква да разкрият напълно средновековната сграда, на чиито зидове се натъкнаха миналото лято, поясни Енчева, която е и сред ръководителите на експедицията.

Археолозите сочат крепостта, която обхваща площ от около 150 декара, сред най-мащабните укрепителни съоръжения във Византийския свят. Укреплението е изградено на високо плато, където обитателите на античният град Дионисополис търсят спасение след земетресение и цунами през 545 година. Крепостта е проучвана през 80-те години на миналия век от международна експедиция, когато са открити петоъгълни и кръгли кули, сгради, антични гробове, византийска керамика. От десетилетие разкопките се правят от студенти археолози, като най-ценните находки в последните години са две златни монети от времето на византийския император Никифор II Фока, посочват от музея.

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани