419 учебни заведения са в грипна ваканция

12:24, 17 яну 19 25 2145 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

419 учебни заведения са в грипна ваканция. Най-много са в областите Пловдив и Стара Загора. В Пловдив са близо 140, а в Стара Загора – 120. В другите области също има по няколко училища. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде БГНЕС.

В четвъртък се очаква още училища в страната да преустановят занятия заради грипната епидемия. „В някои случаи ние ги обявяваме, а в други това става със заповед на кметовете на съответната община. Навсякъде, където нивото на заболелите достигне праговата стойност, по данни на Районната здравна инспекция, се обявява ваканция“, поясни министър Вълчев.

Той обяви, че министерството обмисля от догодина двата учебни срока да не бъдат задължително равни като дни, за да не се налага почивните дни в междусрочната ваканция да бъдат в делничен ден.

Учебни заведения от осем общини във Варненска област са в грипна ваканция, съобщиха днес от Регионалното управление на образованието в крайморския град. Причината е висока заболеваемост сред децата. В училищата, където са преустановени занятията, отсъстват над 30 на сто от учениците.

Грипната ваканция важи за училища в общините Провадия, Долни чифлик, Аврен, Девня, Суворово, Дългопол, Вълчи дол и Белослав. Децата ще се върнат в класните стаи в понеделник, 21 януари. Следобед ще заседава експертната комисия, която ще оцени обстановката във Варна и ще излезе с решение дали ще бъде обявена грипна ваканция и в областния център. 

Основното училище "Христо Ботев" в Алфатар и  професионалната гимназия по механизация на селското стопанство "Никола Вапцаров" в село Средище, община Кайнарджа, преустановяват учебните занятия заради увеличена заболеваемост на ученици, съобщиха от Регионалното управление на образованието в Силистра.

Занятията се преустановяват за два дни от днес/17 януари/ със заповед от Регионалната здравна инспекция. От 16 януари за три дни са преустановени учебните занятия и в Силистренската община, със заповед на кмета д-р Юлиян Найденов, във връзка с усложнената обстановка след обявяване на грипна епидемия в областта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама