Спецпрокуратурата обискира офиси в София

09:17, 14 сеп 18 25 1741 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Специализираната прокуратура съобщи, че се извършват следствени действия срещу организирана престъпна група, занимаваща се с незаконно производство на цигари и пране на пари.

Рано тази сутрин Специализираната прокуратура е започнала извършването на претърсвания и изземвания в офиси на дружества в София, стопанисващи заведенията „Везувий“ и „Сръбски ресторант Бест“, обиски на лица и разпити на свидетели на територията на София, с цел задържане на ръководните нива на организираната престъпна група.

Действията й са по разследване, прието по компетентност от Окръжна прокуратура-Пловдив, която на 24 август е обвинила 23 лица в държане на акцизни стоки без бандерол – цигари. Всички са задържани в четири незаконно работещи фабрики в Дупница, Горна Оряховица и Тутракан. Две от задържаните лица са с мярка за неотклонение „задържане под стража“, а четири лица са с мярка „домашен арест“.

Общото количество на иззетите акцизни стоки без бандерол е 42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 000 кутии цигари от различни марки, на стойност 1 500 000 лева.

Иззети са всички машини и съоръжения от четирите фабрики за производство на крайния продукт – цигарите, обслужващата ги техника – мотокари, агрегати, климатични системи, охладители и др. Иззети са още 11 тежкотоварни автомобила, превозвали суровината за производство на цигарите и готовата продукция, която е била открита в тях, както и над 10 леки автомобила, свързани с производството и държането на акцизните стоки без бандерол и други веществени доказателства.

Установено е, че всяка една от фабриките за незаконни цигари е произвеждала средно около 100 000 кутии на ден.

В хода на разследването на Окръжната прокуратура в Пловдив са събрани доказателства за това, че откритите четири фабрики на територията на страната се ръководят от лица, които не са били сред задържаните първоначално от прокуратурата в Пловдив и че производството на цигари без бандерол се осъществява от организирана престъпна група.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама