Борисов: В нивите правим магистрали, жп линии и газопроводи, а едни само бърборят в София

13:43, 21 окт 19 / Политика 25 1125 Topnovini
1

След като тази сутрин премиерът Бойко Борисов откри първите 11 км от "Балкански поток", министър-председателят пристигна в Кнежа, за да провери  напредъка на  проекта в частта - от Провадия до сръбската граница, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Откриха първите 11 км от „Балкански поток“

Общата дължина на проекта тук е 474 км линейна част, която преминава през 11 области. Изпълнител на проекта след проведена обществена поръчка е саудитски  консорциум. Общата стойност е 1,1 млрд. евро без ДДС, обясни изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов. Той добави, че от Пристанище "Бургас" до строителната площадка се доставят тръби руско производство,кат заваряването им вече е започнало. Към днешна дата има 25 заварки и започва работа технологично съоръжение за автоматично заваряване, чиято продуктивност е 50-60 заварки на ден. Така, когато се работи с 4-6 екипа, всеки ден ще бъдат готови около 3 км заварено трасе уточни Малинов.

"Грандиозен строеж. Това никога не съм си представял, че може да стане... Сега, като го виждам и виждам, че е необратим и много се радвам. Как в нивита правиш магистрала, правиш жп линия, правиш газопроводи, а едни само бърборят в София", заяви прмеирът Бойко Борисов.

"Елате да се снимаме и пращайте на Вучич, че той не вярваше", пошегува се премиерът и заяви, че сръбският президент ще присъства на официалното откриване заедно с Виктор Орбан.

"Магистрали правим, газопроводи правим. Ще си говорим за зали и за стадиони. Досега да я бяхте построили тази зала по времето на Орешарски. Развалили конната база. Ще се разходя и до Плевен, но не ми стига времето", коментира Борисов във връзка с Плевен.

Министър на енергетиката на Сърбия Аленсандър Антич поздрави българското правителство за изградения участък от българо-турска граница до компресорната станция „Странджа“. Според него „Балкански поток“ ще създаде нови перспективи за доставка на природен газ за региона. Министър-председателят Бойко Борисов подчерта ключовата роля на „Балкански поток“ и междусистемната газова връзка Гърция-България за целия регион. По негови думи с изграждането на важните енергийни проекти на територията на България ще се гарантират прозрачната работа на енергийната газова борса и възможността за сигурни доставки на природен газ на конкурентни цени.

На инспекцията с министър-председателя Бойко Борисов присъстваха също вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Вицепремиерът Дончев отбеляза, че всичко това, което се вижда в момента, не се е случило от само себе си. „Преди строителите да започнат да работят, политици, ръководители, дипломати трябваше да свършат много работа и това е през последните четири - пет години. Искрено се радвам, че успяхме да си свършим работата, за да се стигне до тук “, напомни Дончев. Той специално акцентира върху интерконектора с Гърция. „След завършването на двата проекта, практически ние ще сме в състояние да транспортираме природен газ от където до където е необходимо“, посочи още вицепремиерът и добави: „Да се съчетае интересът на толкова много различни държави означава доверие и се радвам, че България е в състояние да генерира това доверие“.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Трябва ли работещите да плащат сами първия ден от болничния си?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 139 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.