Деца се обринаха след игра край земеделски ниви в Долна Митрополия

08:21, 07 май 19 / Общество 25 495 Topnovini
1

Деца се обринаха след игра на футбол край ниви. Хората от Долна Митрополия твърдят, че причина за алергията е пръскането с пестициди на земеделските земи. Вече не само пчеларите, чиито пчели загиват, но и местните хора в района се опасяват, че арендатори използват непозволени химикали за обработка на земеделските култури.

В Плевен протестиращи пчелари поискаха криминализиране отравянето на пчелите

На 24-ти април се извърши нерегламентирано пръскане от земеделски производител. След като посетих мястото, видях, че в непосредствена близост играят деца. Свиках комисия и на следващия ден стана ясно, че децата са в болница с алергична реакция. Препаратът е български, с 28 дни карантинен срок на пръскане. Няма химичен препарат, който да е безвреден. Имаше и вятър, който го разнесе”, разказа пчеларят Мирослав Маринов пред Нова телевизя. Той допълни, че около 40 % от пчелите му са отровени.

Масово отравяне на пчели в Добричко и Бургаско

„В Плевенска област имаме отравяния на пчелни семейства във всички общини. Затова беше организиран и протестът на 4 май. Пръска се през деня, когато изрично е забранено. Пчеларите не са предупреждават. Санкцията е от 500 до 1000 лв. за отравяне на пчели. До момента обаче няма глобен земеделец”, поясни председателят на Областен пчеларски съюз, Плевен, Юлиян Станчев.

Кметът на Долна Митрополия Цецо Андрейски отбеляза, че само двама земеделци са предупредили, че ще пръскат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани