В Плевен протестиращи пчелари поискаха криминализиране отравянето на пчелите

13:45, 04 май 19 25 1151 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пчелари в Плевенско излязоха на протест заради масовият мор на пчели. Те настояват за законодателни промени и ефективни наказания за земеделците, които пръскат културите с пестициди.

Според пчеларите причината за измирането на пчелите е неспазването на законите и липсата на контрол върху собствениците на обработваеми площи и арендаторите, които обработват с пестициди посевите. Проблемът признаха и от дирекция “Животновъдство” към земеделското министерство, но уточниха, че той не е масов.

“Първо да се спазват законите в тази държава. По закон няма право да се пръска при цъфтеж през деня... Има един куп препарати, които са забранени. Никой не спазва закона”, твърди Веселин Люцканов.

“През последните месеци всичко е просто пред кошерите. Това са хората които дават труда си ежедневно, които дават парите си ежедневно да поддържат и хранят тези малки гадинки, които са нашия живот”, заяви и друг пчелар от Плевен.
Стотици пчелни семейства измират заради пръскане с пестициди Държавата я има само на хартия, твърди пчеларят Ивайло Дочев 
Според Силвия Василева, директор на Дирекция “Животновъдство” към земеделското министерство, наистина има проблем.

Тя поясни, че не е спазван периода на уведомление или периода в който трябва да се извършва пръскане. По думите й ще се вземат мерки от контролния орган.

Недоволство на заетите в бранша има в цялата страна. Съсловието подготвя и национален протест ако исканията им по места не бъдат чути.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама