Грешно поставен знак „Стоп” е причина за смъртта на четирима футболисти

19:50, 29 окт 18 25 1452 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Грешно поставен знак „Стоп” и неправилна организация на движението са причинили тежката катастрофа на главния път Русе – Плевен, при която загинаха четирима младежи от футболния клуб на Павликени. Това показва независимо изследване на Института за пътна безопасност, предаде bTV.

На 13 септември, часове след победен мач на стадиона в Козловец, петима от играчите на  футболния тим тръгват обратно към Павликени. На 16-ия километър шофьорът пропуска знак „Стоп” и колата е пометена от камион. 

Близките на загиналите футболисти са били на мястото в деня след инцидента. И до днес не знаят причината за катастрофата, но още тогава се натъкват на нередности по пътя.

„След удара 5-6 метра няма спирачен път, няма стопове, няма нищо. Там, където беше стопът, дори и да е спряло детенцето, няма никаква видимост”, каза Никола Кушев, помощник-треньор и баща на загиналия Димитър Кушев. 

Експеримент на Института за пътна безопасност показва, че дори и шофьорът да беше спрял на знака „Стоп”,  ударът едва ли щеше да бъде избегнат, тъй като знакът не отговаря на специфичните изисквания. 

„Той спира 11 метра преди кръстовището, където няма  абсолютно никаква видимост заради храсти”, посочи Диана Русинова от Института за пътна безопасност. 

Два екипа  изследват участъка и в светлата, и в тъмната част на денонощието и констатират още липса на пътна маркировка и видимост. 

„Шофьорът е поставен в ситуация, в която, ако спазва пътните знаци и липсващата маркировка, то той неминуемо ще катастрофира”, отбеляза Русинова.

Според Агенция „Пътна инфраструктура” изследването е спекулативно, кръстовището не е рисково, а настилката в района е в добро състояние, с необходимите знаци и маркировка. 

„Там има много тежък проблем не от вчера. И този тежък проблем продължава да съществува”, отбелязва Диана Русинова. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама