Проверката на прокуратурата в Перник показва безстопанственост

19:25, 13 дек 19 25 2338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Специализираната прокуратура са внесени резултатите от две прокурорски проверки за водната криза в Перник.

На 12 и 13 декември 2019 г. Районна прокуратура–Перник и Окръжна прокуратура–Перник внесоха в Специализираната прокуратура материалите от приключили техни предварителни проверки по реда на надзора за законност за изясняване на причините, довели до режим на водоснабдяването от язовир „Студена“.

Проверките са образувани, след като двете прокуратури се самосезираха, на основание на високия обществен и медиен интерес към кризата с водостнабдяването на града.

МОСВ и МРРБ не са направили необходимото за кризата в Перник

Окръжна прокуратура-Перник е поискала от Министерството на регионалното развитие и благоустройство и Министерството на околната среда и водите отговори на въпроси, изясняващи фактическата обстановка, довела до криза във водоснабдяването. Районна прокуратура-Перник с две преписки е назначила проверки във „ВиК-Перник“ ООД, Кметство-Перник, Областен управител и Басейнова дирекция-Западнобеломорски басейн в Благоевград.

След обобщаване на събраните доказателства Районната прокуратура в Перник е констатирала, че са налице данни за евентуално осъществени безстопанственост и престъпления по служба от страна на длъжностни лица от Министерството на регионалното развитие и благоустройство и Министерството на околната среда и водите на Република България.

Аврамова: Виновниците за водната криза ще бъдат наказани

Анализът на събраните данни от предварителната проверка на Окръжна прокуратура-Перник сочи, че са налице достатъчно данни за образуване на досъдебно производство по чл. 219 от НК (за безстопанственост).

Предстои прокурор от Специализираната прокуратура да се запознае с предоставените материали и да прецени основанията за образуване на досъдебно производство срещу евентуални виновни длъжностни лица. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама