МОСВ и МРРБ не са направили необходимото за кризата в Перник

16:06, 13 дек 19 25 2792 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Публикувано в 15:15, Обновено в 16:06

 

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) не са направили необходимото, за да бъде избегната кризата с водоснабдяването на Перник. Това е заключението от проверката на Окръжната прокуратура, съобщи БНР.  "Служители на двете министерства може да бъдат подведени под отговорност за безстопанственост", посочи говорителят на Окръжната прокуратура Николай Цветков.

Аврамова: Виновниците за водната криза ще бъдат наказани

"От събраните материали може да се направи основателно предположение за извършено такова престъпление и от страна на служители на министерствата, областен управител и кмет. Същите бяха изпратени на Специализираната прокуратура, за да се прецени дали има извършено престъпление, и евентуално, образуване на досъдебно производство", обясни той.

Освен в Перник, воден режим има в още шест града на страната.

Експерти предлагат три варианта за допълнителна вода към язовир „Студена“

Във връзка с водната криза омбудсманът Диана Ковачева изпрати поредна препоръка до министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Доц. Ковачева подчертава, че всекидневно в институцията постъпват десетки сигнали и жалби на граждани, които се оплакват както от липсата на вода, така и от недостатъчния брой водоноски и качеството на водата в тях.

Необходимо е предприемането на спешни мерки, защото независимо от извършените проверки, експертни срещи и проучени възможности досега, при липса на бързи решения за справяне със ситуацията, има опасност проблемът да се задълбочи“, пише омбудсманът.

Омбудсманът настоява да се набележат конкретните срокове за всяко едно от техническите решения за алтернативно водоснабдяване, да се осъществява ефективен контрол по изпълнението им, включително по спазването на определения воден режим, както и да се гарантират правата на гражданите за достъп до информация и участие при вземане на решения.

В писмото си Диана Ковачева посочва и че предвид сигналите за лошото качество на питейната вода по време на режимното водоподаване отново предлага да бъде обсъдена възможността за справедливо решение за прилагане на по-ниска от утвърдената от Комисия за енергийно и водно регулиране цена на водоснабдителната услуга.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама