Областният управител на Перник: Режимът спестява малка част от водата

08:40, 20 ное 19 / Общество 25 1078 Topnovini
1

След въвеждането на воден режим в Перник по график вода трябва да има по 10 часа на ден. Това обаче не е съвсем така - в централната градска част имат вода по-дълго време. От ВиК - Перник обясняват, че това се дължи на факта, че водата се оттича по тръбите. В същото време в по-високите квартали режимът започва дори по-рано.

Перничани излизат на протест заради водния режим

"ВиК са обяснили на вас това, което обясниха и на мен, и на кмета, когато предлагаха вариантите за режим. От дружеството предупредиха, че цялата водопреносна система на Община Перник с прилежащите села изисква много време, за да може да се напълни, а след това и дълго време се оттича", каза пред БНТ Ирена Соколова, областен управител на Перник.

"Режимът, който имаме в момента, е най-щадящият. От ВиК твърдят, че това не е най-правилният режим. Постъпилите при мен данни показват, че се спестява малка част от водата. Над 70% от водата се губи по водопреносната мрежа, която е много стара и амортизирана. Така че дори да не виждаме аварии, които са на повърхността, водата потъва в земята", заяви още Соколова.

Кметът на Перник ще сезира прокуратурата заради водната криза

Граждани на Перник сигнализират, че водата на места е с по-жълт цвят.

Областният управител добави, че по нейни данни, язовир "Студена" не е бил източен.


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани