Перничани опитаха да нахлуят в сградата на ВиК (ОБНОВЕНА)

10:13, 20 ное 19 25 3005 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Перничани излязоха на протест заради водния режим в региона. Протестиращите се опитаха да нахлуят в сградата на ВиК. Полицията ги спря, в дружеството ще бъдат допуснати само няколко души.

Хората настояват за оставка на ръководството на ВиК-дружеството и търсене на отговорност заради водната криза на бившия кмет Вяра Церовска и областния управител Ирена Соколова. Започна и събирането на подписка, съобщи БНР.

Всички осъзнават необходимостта от воден режим на този етап, но искат да знаят защо се е стигнало да тази крайна мярка и кой е виновникът. Недоволството е породено и от неспазването на графика на режима и бавенето от страна на Мерките за допълнително водоподаване (МРРБ).

Протестиращите ще искат и среща с управителя на ВиК.

Водния режим започна на 18 ноември и засяга около 60 000 души в Перник, Батановци, Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец.

Жителите на засегнатите населени места ще имат вода от 5 до 10 ч сутринта, и вечер от 17 до 22 ч. Така ще могат да издържат 5 месеца с наличната вода от язовир "Студена", дори и да няма валежи.

Регионалният министър Петя Аврамова съобщи, че се търси вариант за резервно захранване и се проверява дали водата в язовир "Долна Диканя" е годна за пиене. Резултатите от пробите излизат в понеделник. Ако тя се окаже годна, започват проектански и строителни дейности, така че да захранва язовир "Студена".

Кметът на Перник ще сезира прокуратурата заради водната криза

Кметът на Перник Станислав Владимиров обвини водното дружество, че е подценило ситуацията, пропуснало е ценно време, в което е могло с по-леки мерки да избегне тежката катастрофа.

В града се говори, че водата е била изпусната умишлено, за да може да се ремонтира язовирната стена, но от ВИК-Перник категорично отрекоха това да е причината за безводието.

Според Петя Аврамова малкото валежи са довели до критичното ниво на водата в язовир Студена. В момента се търсят варианти за отклоняване на водохващания, които не са собственост и не са в територията на ВиК-Перник към язовир "Студена".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама