Нено Димов: В ТЕЦ-овете са изгорени под 3% от внесените през 2018-а отпадъци

08:49, 17 сеп 19 / Политика 25 2652 Topnovini
1

"За 2018 година разрешението за внос на отпадъци е за около 85 000 тона. В ТЕЦ-овете са изгорени под 3%". Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов по Нова телевизия.

По думите му страната ни е въвела ограничение за вноса на отпадъци за горене от 50%.

ТEЦ „Брикел“: Попаднали сме в предизборната кампания на определена политическа група

Екоминистърът допълни, че е изпратил станция за измерване на чистотата на въздуха в Перник в момента, в който местната топлоцентрала спря да работи.

„Станцията трябваше да работи една седмица без това да е известно. И вчера завърши тази седмица, в която половината време ТЕЦ-ът не беше работил, а другата половина работеше като работата му беше само с разрешеното гориво – въглища. Резултатът беше, че след като той заработи се повишиха рязко емисиите на серни окиси, което е съвсем нормално. И другото, което се повиши, са фините прахови частици”, обясни Димов.

Съдът постанови пускане на двата спрени парогенератора на ТЕЦ „Република”

Екоминистърът е на мнение, че ако не е била предприета крайната мярка, нямало как да се принуди ТЕЦ-а да премахне от площадките си неразрешеното гориво. А за 2018 година около 825 000 тона български боклук е изнесен за горене в различни части на Европа.

Нено Димов е категоричен, че в нито един от градовете, които се оплакват от замърсяване на въздуха, няма разрешение за горене на RDF.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.