Референдум за добива на мрамор в Синитово ще се проведе заедно с местния вот

10:18, 19 сеп 19 / ИЗБОРИ 2019 25 1043 Topnovini
1

По време на местните избори на 27 октомври в пазарджишкото село Синитово ще се проведе и референдум, реши Общинският съвет. Предложението беше прието с 39 гласа "за" и 1 въздържал се.

Заедно с избора за кметове на община и на населено място, жителите на селото ще кажат дали са съгласни в землището им да се открие кариера за добив на мрамор. Това е първият референдум, който ще се проведе в общината.

Очаква се референдумът да струва около 2400 лева.

Кметът на Синитово Борислав Алексиев обобщи категоричния отказ на хората в района да има кариера с 35-годишна концесия и площадка за промишлени отпадъци. „На всяко предприятие отпадъците може да се депонират там, тонове, което не дава гаранция, че това нещо няма да се просмучи във вода, няма да замърсява, предполага се, че ще стане екологична бомба. Това ще влияе на поминък, на всичко ще влияе“, каза той пред БНР.

Още в началото на инвестиционното намерение в Синитово започва подписка "против", която е подкрепена от над 700 души. Според тях работата на кариерата и обработката на отпадъци ще замърси въздуха и почвата в района, където традиционно се отглеждат зеленчуци.

Инвеститорът на кариерата е Георги Делчев, който поема голяма част от обществените поръчки в общината.

„За мен са важни интересите на живеещите в населените места. Щом те така са решили, ние сме длъжни да ги подкрепим. Георги Делчев е един човек, който на общината възлага неща и дейности, които трябва да свърши... Георги Делчев нито ми е брат, нито ми е братовчед“, заяви кметът на Пазарджик Тодор Попов.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани