Удължиха срока за умъртвяване на домашните прасета в Пазарджишко

19:05, 01 авг 19 / Общество 25 739 Topnovini
1

''С една седмица се удължава срокът, който имат стопаните в област Пазарджик, за да заколят доброволно прасетата от личните си стопанства'', това каза след срещата си с кметовете на 31 села от община Пазарджик министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, съобщи „Фокус“.

Земеделският министър се среща с кметовете в област Пазарджик

Тя обясни, че област Пазарджик е един от регионите с по-голям брой домашни свине, без мерки за биосигурност и е нормална реакцията на кметовете в тези населени места, които се сблъскват с емоцията на хората.

Започна доброволното умъртвяване на прасета в Пазарджишко

''Това са мерки за превенция и ако сега домашните свине могат да се заколят и хората да оползотворят месото, ако вирусът на африканската чума бъде установен тук, то тогава следват другите мерки и тези свине трябва да се загробят. Това, за което помолиха кметовете на села е да бъде удължен срокът с една седмица, т.е хората да имат две съботи и недели, за да успеят да заколят животните'', коментира Танева.

В Ямбол излязоха на протест заради мерките срещу чумата по свинете

Тя обясни, че първоначалният срок, определен от Областната епизоотична комисия е 2 август, а след удължаването, с включването на почивните дни, този срок ще бъде до 11 август включително.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани