Мобилна апаратура преглежда за рак на гърдата

13:40, 08 ное 18 25 1551 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С прегледи при рентгенолог продължава кампанията за профилактика на рака на гърдата, организирана от Център „Онкоболни и приятели“ в Пазарджик, съобщава ръководителката на центъра Мария Чергарова. От днес започват прегледи при д-р Теодора Благова, рентгенолог.

За втора година неправителствената организация ползва в кампанията нов собствен ехограф, който беше купен с пари, събрани от дарителска акция.

За прегледите потребителите заплащат минимална такса от 10,00 лева. Тъй като има доста желаещи, е необходимо предварително запазване на час на тел. 0888 380 308.

От следващата седмица екип на центъра ще посещава селища в Пазарджишка област, откъдето е получена покана. Така и хората от отдалечени населени места ще имат възможност да се прегледат на мобилната апаратура, предаде ''Дарик''.

Регионалната здравна инспекция в Смолян също организира за пореден път профилактични прегледи на млечната жлеза. Ехографското изследване ще се извърши в сградата на здравната инспекция от д-р Емилия Минчева и д-р Гинка Проданова от ДКЦ при УМБАЛ „Александровска” – София в дните 8-9 ноември. Цената на изследването е 10 лв.

Инициативата е по повод Международния месец за борба с рака на гърдата. По данни на РЗИ новооткритите пациенти със злокачествени образувания са 1 063 за 2017 година, а общо регистрираните онкоболни – 10 259. 87 от тях са деца до 17 години, сред които три момичета с новооткрити заболявания.

Целта на кампанията е да подсети хората за ролята на профилактиката, тъй като ранната диагностика увеличава значително шанса за успешно лечение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама