Ще следят oсъдени и лица под домашен арест с гривни за електронно наблюдение в Ловеч

12:00, 29 юли 19 / Общество 25 335 Topnovini
1
2
3

Обвиняемите с мярка за неотклонение „домашен арест“ в Ловешкия съдебен район вече ще могат да бъдат контролирани дистанционно дали спазват ограниченията на мярката, съобщиха от институцията.

Това става възможно, след като е въведена в експлоатация Системата за електронно наблюдение на правонарушителите, а териториалните служби на ГДИН имат техническата готовност да я прилагат.

Контролът се извършва чрез поставянето на устройство в дома на обвиняемия, което осъществява връзка с електронна гривна, прикрепена за глезена му. При нарушение (напускане на дома или опит за премахване на устройството или гривната) се изпраща сигнал до контролния център на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и се вземат своевременни мерки.

Електронно наблюдение може да се прилага и спрямо лишени от свобода, които са настанени в затворнически общежития от открит тип (които имат възможност да работят на различни обекти, например), както и спрямо осъдени с пробационни мерки „ограничение в свободното придвижване“ и „задължителна регистрация по настоящ адрес“.

Правонарушителите трябва да дадат изричното си съгласие, за да им бъде поставена гривна. За лицата с мярка „задължителна регистрация по настоящ адрес" този тип наблюдение ще е облекчение, защото няма да се налага минимум два пъти в седмица да се подписват при съответния пробационен служител.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли да бъде променян романът "Под игото" на Иван Вазов?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 53 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.