Пуснаха под гаранция бившата председателка на ловешкия ТЕЛК

16:38, 18 юли 19 / Крими 25 684 Topnovini
1

Ловешкият окръжен съд промени мярката за неотклонение на обвинената в получаване на подкуп бивша председателка на ТЕЛК-Ловеч д-р Донка Минкова от домашен арест в парична гаранция, предаде БГНЕС.

Пуснаха под домашен арест председателката на ТЕЛК - Ловеч

Заради заболяване Минкова поиска по-лека мярка, за да може да се лекува. На заседание на 4 юли съдът постанови да бъде направена съдебно-медицинска експертиза, която да установи дали лечението на обвиняемата може да се извършва в домашни условия.

От представената днес експертиза стана ясно, че тя е с две заболявания, които изискват двигателен режим с активна физическа дейност и терапия. Физическите упражнения биха могли да се правят в дома й, но за изследванията и физиотерапевтичните процедури е необходимо обвиняемата да излиза от дома си, посочи назначеното от съда вещо лице.

Въз основа на тези заключения, както и на извода, че към настоящия момент не е налице опасност Минкова да се укрие или да извърши друго престъпление, съдът промени мярката за неотклонение на обвиняемата от „домашен арест“ в „парична гаранция“ в размер на 3000 лева.  Мярката може да бъде обжалвана пред Великотърновския апелативен съд.

През февруари тези година във Варна разследващите задържаха шестима души, а у тях бяха открити над 1,7 милиона лева. По-късно, обаче всички бяха освободени.

През юни в София бе проведена поредна спецакция срещу фалшифицирането на документи за инвалидност. Тогава стана ясно и, че едно ТЕЛК решение на мним болен може да струва между 1000 и 3000 лв. и се издава за срок от 1 до 3 месеца. Заместникът на главния прокурор Иван Гешев съобщи, че милиони левове от държавния и общинските бюджети изтичат и се насочват към мними инвалиди, които въобще нямат право да ползват този ресурс. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани