Отбелязваме 146 години от гибелта на Апостола

08:00, 18 фев 19 / Общество 25 627 Topnovini
1

България отбелязва 146 години от гибелта на Васил Левски. Историците спорят, дали Апостолът е убит от османската власт на 18-ти или 19-ти февруари по нов стил. Затова и в двата дни има официални чествания. 

Тази вечер смъртта на Левски почитат в родния му град Карлово.

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в Карлово, който е център на тържествата по отбелязването на 146 години от гибелта на Васил Левски. 

Церемонията ще се състои пред паметника на Апостола от 18.00 часа. След това в едноименното Народно читалище  вицепезидентът ще присъства на спектакъла "Васил Левски - един неосъществен сценарий", подготвен от учениците от СУ "Васил Левски".

Утре, в 9 часа сутринта в храм "Света Богородица", където Васил Левски е служил като дякон, ще има света литургия.  Два часа по-късно ще се състои възпоменателен митинг-поклонение на площад „Васил Левски“, ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Апостола, след което ще тръгне шествие до родната му къща. 

Програмата завършва в 18.00 часа в Народно читалище „Васил Левски“ с представянето на спектакъла „Великденско вино“ на читалищен театър „Елена Снежина“.

С гражданско поклонение пред паметника на Васил Левски в Ловеч тази вечер ще бъде почетена паметта на Апостола по повод 146-годишнината от гибелта му.

Отбелязването на годишнината ще започне с панихида в храма "Успение Богородично" от 17.30 часа. След това, от 18.00 часа, е гражданското поклонение, организирано от Общината, с военен ритуал пред паметника на Васил Левски в Ловеч.

За 19 февруари е предвиден туристически поход "По стъпките на Апостола" от Ловеч до Къкринското ханче през местността "Пази мост". Той ще тръгне от художествената галерия в Ловеч в 7,15 часа.

От 10.00 часа в салона на Драматичен театър - Ловеч, е възпоменателният концерт-спектакъл "Твой един син Българийо" на ОУ "Васил Левски".

Паметта на Апостола ще бъде почетена и с гражданско поклонение от 11.00 часа в Къкринското ханче, където Левски е заловен.

От 18.00 часа в Драматичния театър ще бъде представен документалният спектакъл "Той! Левски".

В Плевен утре ще се състои общоградско поклонение пред паметника на Васил Левски. Ритуалът по повод 146-годишнината от обесването на героя се организира от общината, съобщи пресцентърът.

Поклонението ще започне от 11.00 часа с почетен караул с участието на военнослужещи от Единния център за начална подготовка. Ще бъде отслужена панихида.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.