Отбелязваме 146 години от гибелта на Апостола

08:00, 18 фев 19 25 1898 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България отбелязва 146 години от гибелта на Васил Левски. Историците спорят, дали Апостолът е убит от османската власт на 18-ти или 19-ти февруари по нов стил. Затова и в двата дни има официални чествания. 

Тази вечер смъртта на Левски почитат в родния му град Карлово.

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в Карлово, който е център на тържествата по отбелязването на 146 години от гибелта на Васил Левски. 

Церемонията ще се състои пред паметника на Апостола от 18.00 часа. След това в едноименното Народно читалище  вицепезидентът ще присъства на спектакъла "Васил Левски - един неосъществен сценарий", подготвен от учениците от СУ "Васил Левски".

Утре, в 9 часа сутринта в храм "Света Богородица", където Васил Левски е служил като дякон, ще има света литургия.  Два часа по-късно ще се състои възпоменателен митинг-поклонение на площад „Васил Левски“, ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Апостола, след което ще тръгне шествие до родната му къща. 

Програмата завършва в 18.00 часа в Народно читалище „Васил Левски“ с представянето на спектакъла „Великденско вино“ на читалищен театър „Елена Снежина“.

С гражданско поклонение пред паметника на Васил Левски в Ловеч тази вечер ще бъде почетена паметта на Апостола по повод 146-годишнината от гибелта му.

Отбелязването на годишнината ще започне с панихида в храма "Успение Богородично" от 17.30 часа. След това, от 18.00 часа, е гражданското поклонение, организирано от Общината, с военен ритуал пред паметника на Васил Левски в Ловеч.

За 19 февруари е предвиден туристически поход "По стъпките на Апостола" от Ловеч до Къкринското ханче през местността "Пази мост". Той ще тръгне от художествената галерия в Ловеч в 7,15 часа.

От 10.00 часа в салона на Драматичен театър - Ловеч, е възпоменателният концерт-спектакъл "Твой един син Българийо" на ОУ "Васил Левски".

Паметта на Апостола ще бъде почетена и с гражданско поклонение от 11.00 часа в Къкринското ханче, където Левски е заловен.

От 18.00 часа в Драматичния театър ще бъде представен документалният спектакъл "Той! Левски".

В Плевен утре ще се състои общоградско поклонение пред паметника на Васил Левски. Ритуалът по повод 146-годишнината от обесването на героя се организира от общината, съобщи пресцентърът.

Поклонението ще започне от 11.00 часа с почетен караул с участието на военнослужещи от Единния център за начална подготовка. Ще бъде отслужена панихида.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама