Провериха център за настаняване в Ловеч заради сигнал за дете

18:00, 24 окт 18 / Общество Сподели в: 25 397 Topnovini Автор: Topnovini
1

Екип на омбудсмана на Република България Мая Манолова е посетил Центъра за настаняване от семеен тип - 5, в Ловеч по сигнал относно грижите, които се полагат за дете, настанено там.

Установено било, че 14-годишното момче се лекува с твърде голям брой медикаменти за възрастта си, както и, че услугата не отговаря на неговите потребности и състояние, заяви пред БТА Ева Жечева директор на дирекция "Права на детето", участвала в проверката на място.

По думите й експертите са се запознали с досието на детето, което е било преместено в Ловеч от закрита вече социална услуга в Смолян в края на март т. г. Съдействали са да му бъде направен обстоен преглед в Детската психиатрична клиника към Александровска болница и да се вземе решение как ще продължи лечението му.

Според Жечева момчето не може да се развива в тази услуга, тъй като е настанено с деца и младежи, които са неподвижни и с умствена изостаналост. "Динамиката на детето не отговаря на живота в услугата", заяви Жечева. Тя поясни, че момчето не спазва правила, за него най-важно е някой да му се подчинява и да изпълнява неговите желания, проявява агресия към останалите деца и персонала, който няма нужния опит да се справи с подобно поведение. "Днес го попитах какво иска и той каза: "искам да бъда в център, в който мога да имам приятели, мога да си говоря с тях. Затова се държа така и ще се държа, докато не ме чуят", заяви още Ева Жечева.

 Тя уточни, че е имало решение момчето да бъде настанено в друга социална услуга, но от там са отказали да го приемат.

Затова екипът на Мая Манолова ще инициира среща, на която да присъстват психолози, представители на Държавна агенция за закрила на детето, Агенция за социално подпомагане, местната власт и работещи в други центрове, за да се търсят решения в полза на детето.

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани