В Кърджали забраниха ползването на стълбища при тържества в детски заведения

08:56, 11 дек 19 25 3631 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис издаде заповед с която забранява използването на стълбищата в училища и детски градини за масови мероприятия, предаде БГНЕС. Повод за това е инцидентът в Средно училище "Отец Паисий", където се срути част от стълбището по време на коледно тържество. За щастие всички бяха евакуирани навреме и пострадали няма. Община Кърджали започва и обследване на всички стълбища в учебните заведения.

По време на тържеството в училище "Отец Паисий", в което учат 1200 ученици, се чул пукот, след което се срутила част от мазилката на тавана.

Евакуираха най-голямото училище в Кърджали заради пропаднало стълбище

Директорът обяснява случилото се със старата сграда на учебното заведение: "Във всеки един момент в сградата на училището има между 600 и 700 ученици. На сградата е извършен ремонт по голям проект, но конструкцията на сградата - железобетонните плочи, те не са ново строителство, защото сградата е с възраст 50 години и е строена 70-те години", каза директорът на училището Злати Атанасов.

Община Кърджали започва спешен ремонт в училището. За това ще потърси средства от Междуведомственната комисия по бедствия и аварии.

,,Вече е възложено проектирането на нови стълбищни рамена за училището, след като бъдат премахнати компроментираните, и на второ място - вече сме възложили, включително и направеното по предписание на противопожарната охрана допълнително външно стълбище, което ще бъде прикрепено към фасадата на училището. Това външно стълбище ще бъде използвано само в извънредни случаи. Тези действия трябва да бъдат направени и организирани от наша страна до 10 януари", подчерта инж. Хасан Азис, кмет на Община Кърджали.

Заради инцидента до понеделник учениците няма да учат. От следващата седмица учебния процес ще бъде реорганизиран.

,,Ще се наложи пренасочване на част от учениците към други сгради. Засега разчета е най-малките да останат тук, в тази част от сградата, която е позволено да бъде ползвана, а прогимназиален етап и гимназиален етап да бъдат пренасочени към други сгради", категоричен е Гроздан Колев, директор РУ на МОН Кърджали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама