Два нови случая на чума при диви прасета са регистрирани в Добричко

11:16, 10 сеп 19 25 3224 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Два нови случая на африканска чума по свинете при диви прасета са регистрирани в област Добрич, съобщиха от областната администрация.

Днес се проведе редовното седмично заседание на Областна епизоотична комисия.

Секретарят на комисията и ръководител на ОДБХ - Добрич д-р Борислав Каменов съобщи, че до 6 септември на територията на Румъния има регистрирани нови 34 случая на заболяването.

Адемов: Кризисната ситуация с африканската чума е овладяна

„Що се касае до регистрираните на територията на страната случаи – има два нови регистрирани на територията на Държавно ловно стопанство „Тервел“ и два на територията на област Велико Търново. Касае се за диви прасета. На територията на ДЛС „Тервел“ са отстреляни четири диви прасета и изпратени проби, като при две от тях резултатите са положителни“,поясни д-р Каменов.

По отношение на изплащането на финансовата помощ на стопани, отглеждали прасета в задни дворове, д-р Каменов заяви, че процесът почти приключва.

Земеделската комисия в ЕП одобри предложението на Иво Христов за още 70 млн. евро за борба с чумата

До края на седмицата всички стопани ще получат определения размер на финансова помощ.

„Утре ще приключим с плащанията на стопани на територията на община Добричка – останаха 150 души, и в четвъртък и петък ще се изплатят парите на стопаните на територията на община Генерал Тошево. Миналата седмица информирахме, че има подадени 1120 заявления от всички общини в областта, като след прецезиране и проверка окончателният брой на хората, които ще получат финансова подкрепа в област Добрич, е 1108“, добави д-р Каменов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама