Показаха златната находка от нос Калиакра

19:36, 29 авг 19 25 2603 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За шестнадесета поредна година на нос Калиакра се проведоха едномесечни разкопки, през които се откриха забележителни богати дарове.

Днес в официална пресконференция директорът на Националния исторически музей и научен ръководител на разкопките доц. д-р Бони Петрунова разказа за находките през тазгодишните археологични разкопки, които е открила заедно със своя екип от археолози.

Обобщаващата пресконференция бе водена и от кмета на Община Каварна Нина Ставрева и директора на Исторически музей Пенко Георгиев. Госпожа Ставрева поздрави доц. д-р Бони Петрунова и нейния екип за успешния археологичен сезон на нос Калиакра, и им благодари за старанието ,което влагат, за да обогатят историята на Каварна и околността.

За последните шестнадесет сезона са откривани множество богати погребения на калиакренската аристокрация, но за пръв път се открива погребение на наследник на Палеолозите, Господин на Калиакра и вероятно родственик на Балик и Добротица. Най – впечатляващият предмет от гробните дарове е масивен златен пръстен, който след необходимите проучвания ще стане част от фонда на историческия музей в Каварна. Други открити ценни предмети по време на разкопките са още един златен пръстен, съд за събиране на сълзи на оплаквачки, две апликации от колан и златни обици, чията форма и изработка са характерни за прабългарите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама