Продължава незаконното влизане на автомобили на плаж „Болата“ край Каварна

14:30, 13 авг 19 / Общество 25 1200 Topnovini
1
2
3

Зачестяват сигналите на граждани до институции и медии за навлизане на джипове и леки коли на плаж „Болата“ край Каварна.

Плажът е част от резерват „Калиакра“ и като такъв там е абсолютно забранено както плажуването, така и спирането на моторни превозни средства.

Контролът за това се извършва от РИОСВ – Варна.

Във връзка с проблема ТОПНОВИНИ потърси за коментар кмета на Каварна Нина Ставрева.

Тя заяви, че още през 2017 г. Общината е изпратила предложение на МОСВ плажът и асфалтовият паркинг на нос Калиакра да излязат от границите на резерват ''Калиакра'', за да се регламентира тяхното стопанисване и да има ясни правила и ефективни глоби.

„За да няма спекулации по отношение на строителството, предложихме плажът да влезе под юрисдикцията на Министерството на туризма. И за да има ясни правила, предложихме той да бъде включен в защитена местност „Степите“. В защитени местности строителството е напълно забранено“, посочи Ставрева.

Кметът на Каварна подчерта, че на плаж „Болата“ винаги е имало плажуващи и ще продължава да има.

„Това е единственият плаж, който се ползва от жителите на най-голямото село в Община Каварна – Българево, както и от чуждестранни туристи. В същото време автомобилният достъп е категорично забранен от Закона за защитените територии. Определени са само пътеките, по които може да се ходи с научна цел. Режимите са ясни и строги, но въпреки това по пясъка има джипове, леки автомобили и каравани. Идеята ни е хем да се погрижим за природата и да опазим това красиво място, хем всички, посещаващи плаж „Болата“, да са спокойни, че отиват на плаж и никой няма да ги глоби“, заяви Ставрева.

Преди дни джип влезе в морето на плаж „Болата“, за да си издърпа лодката.

„По отношение на джиповете в морето моят коментар е един-единствен – това е поемане на лична отговорност. Неразумно, безотговорно и дразнещо е такова поведение“, заяви Ставрева и допълни, че липсва ефективен контрол по отношение на спазването на забраните.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани