Търсят доброволци да събират данни за замърсяването, шума и вредните лъчения във Варна

13:30, 06 юли 19 25 1592 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общественият център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) във Варна набира доброволци на възраст между 15 и 29 години за "Лятна еколаборатория" 2019. Основният ангажимент на младите хора ще бъде през лятната ваканция, когато е предвидено мащабно събиране на данни по няколко параметъра на околната среда: наличие на прахови частици във въздуха, нива на шум, GSM и UV лъчения. В различни точки на Варна - ключови кръстовища, булеварди, градски градинки, ще бъдат разположени пунктове за събиране на информация.

Част от данните, като UV лъчения, ще бъдат публикувани в реално време на измерването, други ще бъдат обработвани, анализирани и след това оповестявани. За целта на доброволците ще бъде предоставена апаратура, с която да извършват измервания на терен в рамките на половин работен ден, а на следващия да обработват получените данни в офиса на сдружението.

Преди реалния мониторинг ще бъдат проведени 6 обучения, всяко от които ще бъде фокусирано върху една от темите на екологични проблеми на съвременната градска култура - качество на въздуха, водите, храните, нивата на шум, GSM- и UV лъчения. Предвиждат се посещения на структури и лаборатории за контрол. На специално организиран пленер ще се проведе изнесено обучение по наблюдение на биологичното разнообразие и качество на почвите. Пленерът ще се проведе в края на август в с. Езерец, където ОЦОСУР има своя база, предаде БНР.

Събраната и обобщена информация за качеството на средата, в която живеем, ще бъде публикувана текущо в интернет и социалните мрежи, както и оповестявана в медиите.

„Лятна еколаборатория“ е идея за ангажиране на млади хора, интересуващи се от екологичните проблеми, в процесите на активно наблюдение, събиране, анализиране и оповестяване на информация за качеството на околната среда.

Желаещите да се включат в проекта може да изпратят кратка информация за себе си и контакти за обратна връзка на ел. адрес: [email protected]

Проектът се реализира по програма „Младежки проекти 2019“ на Община Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама