Успешна компания произвежда етерични масла от чубрица и тамян в Добрич

12:20, 05 апр 19 / Любопитно 25 1447 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Чували ли сте за етерично масло от градинска чубрица? Оказва се, че то става все по-търсено по света. Произвежда се в една от най-големите дестилерии у нас - в Добрич. Там се извличат различни етерични масла като лавандула и дори три вида тамян.

Дестилерията работи от 2015 г. Разполага с шест линии, като основно се преработва лавандула. Капацитетът й вече не достига, за да поеме местното производство от маслодайни растения. Инсталацията, технологията и екипът й са изцяло български.

"В момента капацитетът е 144 кубични метра дестилационни апарати. След месец, с новото разширение, ще станат над 210 кубични метра, което от гледна точка на дестилационния бизнес, е едно сериозно число, защото той е малък", каза пред Нова телевизия генералният директор на компанията Пламен Николов.

Дестилерията работи със суровини, доставени от малки производители от Североизточна България.

Новата дестилерия за лавандула трябва да заработи през сезон 2019 и ще осигури 100 работни места. От компанията не смятат да правят свои производствени полета. Те имат само едно опитно поле, където отглеждат оригинален разсад.

Стратегическите масла за компанията са лавандула, тамян, маточина и роза. Продукцията се изнася в САЩ, където се реализира в ароматерапията от фирмата-майка.

Българската компания, освен инвестиции в производството, има и силна социална ангажираност с различни проекти и подкрепени инициативи.

"Фокусът е основно върху социалните проекти, става дума предимно за деца. Например център за настаняване от семеен тип и други програми, които целят да изкарат децата от институциите, да ги накарат да не отидат на улицата", заяви вицепрезиденът на компанията Тим Валентинер.

Общата стойност на американската инвестиция е 12 милиона лева.

"Тази фабрика дава възможност за много добри работни места в град Добрич и твърд доход от семействата от региона", добави посланикът на САЩ Ерик Рубин.

През годините компанията е работила с над 450 фермери от региона. В момента в дестилерията работят 100 служители само на трудов договор. Сезонните работници са още толкова и вече се събират желаещи за работа през новата кампания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама