Манолова предлага местните обществени посредници да бъдат финансирани от централния бюджет

15:10, 19 фев 19 25 1246 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Националният омбудсман Мая Манолова предлага местните обществени посредници да бъдат финансирани чрез делегирани средства от централния бюджет, предаде БТА. 

Когато финансирането е от общинския бюджет, пълна независимост на местния обществен посредник не може да бъде постигната. С делегираното финансиране ще бъдат поощрени общините, които са избрали омбудсмани, а от друга страна ще се гарантира повече независимост на обществените посредници, заяви Мая Манолова на дискусия в Добрич за ролята на институцията.

Националният омбудсман и Националното сдружение на местните обществени посредници настояват и за облекчени процедури при избора на кандидати за поста. Изискването за квалифицирано мнозинство при избора се оказва непостижимо в много общински съвети, поясни Манолова и добави, че за вота са достатъчни и половината от гласовете на общинските съветници. По думите й всички общини с над 10 000 жители трябва да имат обществени посредници, а, там, където населението е по-малко, общините трябва да се комбинират за избора на омбудсман. Там, където има обществен посредник като защитник на гражданските права, той се превръща в трети стълб на местното самоуправление, каза националният омбудсман.

Манолова поясни, че предложенията на националния омбудсман и националното сдружение на местните омбудсмани са залегнали в техен законопроект за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация. Тя призова Народното събрание да пристъпи към обсъждането на тези законодателни промени като "преди местните избори това би било добър знак от депутатите, че ги е грижа за местната власт".

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама