Отново преброяват домашните свине в Добричко за чума

18:10, 03 яну 19 / Общество Сподели в: 25 476 Topnovini Автор: Topnovini
1

В общини в Добричка област започва ново преброяване на домашните прасета след констатирания последен случай на зараза с африканска чума в силистренската община Алфатар, съобщиха от областната управа за предприетите мерки за неразпространение на болестта.

Областната епизоотична комисия е разпоредила на днешното си заседание животните да бъдат преброени в селища в общините Крушари, Тервел, Генерал Тошево и Добричка, които попадат в двайсеткилометровите инфектирана и буферна зони.

При регистрираните досега пет огнища на Африканска чума в Североизточна България превантивните мерки в Добричкия регион дават резултат. След случая на африканска чума при отстреляни диви свине в ловното стопанство "Зеленка" в землището на село Българево, община Каварна, от Добричка област досега са изпратени за изследване в лаборатория 480 проби и всички са отрицателни за заразата, е посочил на заседанието директорът на областната дирекция по безопасност на храните д-р Борислав Каменов.

Той е коментирал, че всички стопански обекти, сред които има и нов свинекомплекс с 1300 животни в каварненското село Септемврийци,стриктно спазват мерките за биосигурност.

Сподели в:
Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани